Colegiul Psihologilor din România

Site-ul oficial al Colegiului Psihologilor din România

Mesaj de intampinare - 12 aprilie 2017

 Convocatoare    *    Liste alegatori   *   Candidaturi  *  Rezultate alegeri filiale

Candidaturi și buletine de vot - Convenția Națională

 

Comunicat - victorie in instanta - sentinta din 14 iulie 2017

 

 

Convenția Națională a C.P.R.  

 

15 iulie 2017, ora 10:00 (începerea ședinței)

Vă rugăm să vă prezentați la ora 09:00 pentru formalitățile de înregistrare.

Aula Magna a Facultății de Drept, Universitatea din București, 
Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 36-46, sector 5, București

  restart


 


MESAJ DE ÎNTÂMPINARE

 

Începutul anului 2017 ar fi trebuit să marcheze alegerile pentru forurile de conducere, locale și naționale, ale Colegiului Psihologilor din România (denumit în continuarea Colegiul sau CPR). Aceste alegeri ar fi trebuit să se desfășoare fără mari sincope, în baza hotărârilor Comitetului Director și Consiliului Colegiului, aceleași prevederi legale care au stat și la baza alegerilor din 2013.

Cu toate acestea, președintele CPR, dl. Mihai Aniței, a exercitat în mod abuziv mandatele delegate de către Comitetul Director, refuzând să implice Comitetul Director și Consiliul CPR în deciziile legate de organizarea și desfășurarea alegerilor, în pofida solicitărilor repetate venite din partea acestora.

Dispozițiile și comunicatele sale de interpretare și detaliere a Hotărârii Comitetului Director nr. 1/2013 pentru aprobarea Procedurilor privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România (denumită în continuarea HCD nr. 1/2013), pe de o parte, încalcă anumite prevederi ale legilor și regulamentelor aflate în vigoare cu privire la organizarea și modul de desfășurare a alegerilor CPR, iar pe de altă parte contravin practicii utilizate în cadrul alegerilor CPR din 2013, alegeri ce au fost derulate pe baza aceleiași hotărâri, respectiv HCD nr. 1/2013.

Acest comportament abuziv a condus la numeroase nereguli sesizate de către Convențiile Filialelor teritoriale, nereguli care au dus la blocarea procesului de alegeri, conducând CPR spre un vid de reprezentare și de reglementare.

 Considerăm că președintele Mihai Aniței a încălcat legea și normele interne ale Colegiului, refuzând în repetate rânduri să convoace forurile de conducere ale Colegiului, respectiv Consiliul Colegiului și Comitetul Director, cu toate că acest lucru ar fi fost absolut necesar pentru deblocarea situației actuale.

În schimb, în fapt, acesta a creat, încălcând legea și normele interne ale Colegiului, o ”structură” paralelă și ilegitimă de conducere a Colegiului care s-a implicat în mod nelegal în organizarea și desfășurarea alegerilor din cursul acestui an, uzurpând dreptul de decizie și atribuțiile forurilor de conducere alese ale Colegiului.

Abuzul de putere al președintelui Mihai Aniței s-a concretizat în faptul că acesta a modificat, prin dispoziții și comunicate emise nelegal, unilateral, fără acordul Comitetului Director și al Consiliului Colegiului, procedurile de desfășurare a alegerilor aprobate prin HCD nr. 1/2013. Aceste modificări nelegale au dus la distorsionarea listelor candidaților validați de filialele teritoriale prin prezentarea unor situații care nu corespund voinței membrilor filialelor și crearea unor situații absurde, ilegale și nedemocratice.

În lumina acestor acte ilegale și a situației critice în care Colegiul se află la acest moment, forurile colegiale de conducere, Comitetul Director și Consiliul Colegiului, s-au reunit în ședința statutară ce a avut loc pe 10 aprilie pentru a lua decizii care să conducă la deblocarea situației alegerilor.

 

În urma votului unanim al participanților la ședință, s-a hotărât:

  • Revocarea datei de 18 aprilie 2017 ca dată de derulare a Convenției Naționale;
  • Stabilirea noii date pentru Convenția Națională - 15 iulie 2017;
  • Reluarea procesului de alegeri pe baza unor reguli clare, adoptate prin Hot nr.1/2013 cu modificările din 10.04.2017 și prin Hot nr.1 a Comitetului Director a Colegiului din 10.04.2017;
  • Desemnarea unei Comisii independente care să se coordoneze demersul de alegeri, alcătuite din membri CD CPR sau ai Consiliului CPR care nu vor candida pentru forurile de conducere naționale ale CPR pentru a elimina conflictul de interese.
  • Transparentizarea întregului proces electoral prin intermediul unei pagini web destinată special alegerilor – www.alegericpr.ro 

 

Aceste decizii sunt expresia majorității covârșitoare a psihologilor membri ai Colegiului Psihologilor din România. Avem convingerea că aceste decizii, luate cu bună credință de forurile colegiale ale CPR, vor debloca situația alegerilor.

 

Președintele interimar al Colegiului Psihologilor din România

Conf. univ. dr. Florinda Golu

București, 12 aprilie 2017